Garcia Exploration 45

 

 

Garcia, onderdeel van de Grand Large Yachting Group waar ook Allures toe behoort, heeft een 45 voets expeditieschip in nauwe samenwerking met Jimmy Cornell gebouwd. Daarnaast is er een 52 voeter ontwikkeld.

SCHIP VOOR HOGE EN LAGE BREEDTEN

Aventura IV, zoals de boot van Jimmy heet, heeft een aantal unieke kenmerken voor een schip van dit type. Alles is er namelijk op gericht om de bemanning zowel in de tropen als tussen het ijs comfortabel en veilig te laten varen. Wie goed isoleert moet ook goed ventileren. Als het onder bepaalde omstandigheden zelfs niet meer mogelijk is de dorades te openen, maakt het schip gebruik van geforceerde ventilatie; daarbij wordt lucht vanuit de centraal geplaatste ankerbak het interieur in geblazen.

Noord West passage

Aventura IV is in mei 2014 te water gelaten in Cherbourg. Inmiddels heeft ze de Noord West passage bedwongen. Met meer dan 26.000 zeemijlen in haar kielzog heeft de Exploration 45 gedaan waar ze voor werd gebouwd: het schip hield zich goed in zowel de koude als de warme streken op de aardbol.

Jimmy Cornell over de Garcia Exploration 45

Jimmy-Cornell-aluminium-zeiljacht“Ik wilde een sterk, snel, comfortabel en eenvoudig hanteerbaar jacht. Bovendien wilde ik rondom uitzicht vanuit de salon en het jacht moest zowel in koude streken als in de tropen kunnen varen. Ik heb er meer dan 26000 mijlen mee gezeild en de Garcia 45 komt dicht bij mijn ideale cruiser. Het enige wat mij spijt is dat ik dit schip pas aan het eind van mijn actieve zeilersleven heb, en niet eerder.”

 

 

Pete Goss over de Garcia Exploration 45

Pete Goss-Garcia Aluminium zeiljachtPete Goss is bekend geworden door de Vendee Globe van 1996. Deze marinier kreeg ergens op de Zuidelijke Oceaan het bericht dat zijn concurrent, Raphaël Dinelli, die hem al weken op de hielen zat, was omgeslagen. Pete bokste twee dagen aan de wind terug om zijn collega in een reddingsvlot aan te treffen. Nu wil hij met zijn vrouw gaan zeilen en zocht daarom iets met meer comfort dan een Imoca 60. Hij koos voor de Garcia 45. “Deze boot is als een Range Rover, met een BMW interieur. Er is geen gebied ter wereld waar ze je niet veilig heen kan brengen. Een vast omlijnd plan hoeven we met zo’n jacht niet te hebben, we kunnen gaan waar we willen!”

Garcia-45-aluminium-zeiljacht
Pete Goss bestelde bouwnummer 15, de eerste van de Mark 2 uitvoering met o.a. een beter doghouse.

 

GARCIA EXPLORATION 45

Garcia 45 Explorateur
Garcia 45 Explorateur

 

Zeilen in de tropen en rond de polen

Teveel schepen zijn gebouwd voor een specifiek vaargebied, de tropen of de koudere streken. Cornell wilde een schip wat zich in beide gebieden kon begeven. Daarnaast moest een deksalon een goed uitzicht van binnenuit geven en moest het schip kunnen droogvallen.

jimmycornell“I wanted to sail a strong, fast , comfortable , functional and easy -to-use boat that is perfect at high latitudes and in tropical waters . Finally, I decided to develop a new boat , which is as close as possible to my ideal idea of the perfect blue water sailing yacht . I am very happy to be working with Garcia Yachting , one of the best aluminum boat builders in the world. “

Jimmy Cornell

Garcia-Exploration-45-interieur-nieuw

Layout

Lay-out-GE-45

Speerpunten

+Variabele diepgang+Waterdicht aanvaringsschot in het voorschip
+Versterkte boeg met sleepoog+Waterdichte schotten in het achterschip
+Dubbele roeren voor controle in zware zeegang+Goede bereikbaarheid van het stuursysteem
+Twee aanvaringschotten (voor en achter)+Waterdichte salon deuren met knevels
+Aluminium roerbladen met crashbox+Deksalon met 270 graden zicht rondom
+Dubbel, onafhankelijk van elkaar werkend JEFA stuursysteem+Extra zware isolatie van de romp
+Roeren met skeg en crash box en zelfrichtende lagers+Geïsoleerde vloeren
+Dubbele beglazing in de salon+Geforceerde ventilatie in alle hutten en salon
+Centrale ankerlier aan de voet van de mast+Ankerketting centraal in het schip
+Alle accu’s centraal in het schip geplaatst (onder de mast)+Dubbele water- en dieseltanks (ballastbaar)
+Accu’s individueel afgezekerd+Zeer veel opslagruimte
+Beugel achterschip (zonnecellen, antennes, windgenerator, Davits)+Alle lijnen te bedienen vanuit de kuip
+Groot zwemplatform voor makkelijke toegang tot de bijboot+Geïntegreerd reddingsvlot

Specificaties Garcia 45
Lengte over alles13.98 mMotoriseringVolvo D2- 75 pk met vaste schroefas
Lengte waterlijn12.34 mTankinhoud water500 Liter
Max. breedte4.43 mTankinhoud diesel700 Liter
Waterverplaatsing14.10 m3Vuilwater tank110 Liter
Ballast4.3 tonAantal hutten2-3-4
Diepgang1.14 – 2.90 mAantal slaapplaatsen4-6-8
ArchitectBerret Racoupeau Yacht DesignOntwerpJimmy Cornell

 

Impressie interieur mogelijkheden Garcia Exploration 45

De Mark II versie van de Garcia Exploration 45 is verbeterd op basis van de ervaringen van de eerste tien kopers. Een betere buiskap, efficiëntere natte cel en langere keuken zijn een paar punten die we hebben aangepakt. De foto’s hieronder zijn van interieurs waarin verschillende houtsoorten zijn verwerkt. Dit is altijd een keus van de klant. De donkere houtsoort is teak en is hier verwerkt in Mark I.

 

Pete Goss over de Garcia 45

Interessante video van Pete Goss. Let vooral op het deel waarin hij de voordelen van een midzwaard in zwaar weer uitlegt!